ORANJ ATIKSU BORU VE EK PARÇALARI
Oranj atık su boruları toprak altı sistemlerde kullanılan ve 110 mm çatan başlayarak üst çaplara göre giden EN 1401 standartlarına göre BD tipi üretilen borulardır.Organik ve inorganik asitlere ve alkalilere karşı dayanıklıdır. 60 C⁰’ye kadar fiziksel özelliklerini korur, geçici olarak 90 C⁰ ‘ye kadar (çamaşır &bulaşık makineleri) olan sıcak su atıklarına karşı dayanıklıdır. Atık su boruları basınç altında kullanılmaz. Yatayda 3⁰’lik açı ile döşenmesi tavsiye edilir.
Avantajları:
– Hafiftir taşıma ve montaj kolaylığı sağlar.
– Çürümeye ve korozyona dayanıklıdır. Basınç kaybı düşüktür.
– Yüzeyi pürüzsüz ve parlaktır.
– Yüksek darbe dayanımı vardır.
– Basınçlı ek parçalara tamamen uyumludur.
– Uzun ömürlüdür ve bakım gerektirmez.
Kullanım alanları:
– Yer altı ve üstü su taşıma sistemlerinde
– Elektrik ve haberleşme sistemlerinde
– Kanalizasyon, pis su ve atık madde deşarj sistemlerinde
Form: Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki değişik et kalınlığında, SN 2, SN4 ve SN8 değerlerinde, kendinden muflu olarak üretilmektedir.
Çaplar: Ø 110 – Ø 500
Uzunluk: 150 mm – 6000 mm
Renk: Turuncu
-Dirsek
-Kelepçe
-Tek-TE çatal
-“S” sifonu
-Çift çatal
-Temizleme
-Redüksiyon
-Kayar manşon
-Boru tamir parçası
-Çek-valf
-Kör tapa
-Conta
Sıcaklık dayanımı & kullanım basıncı nedir?
95 C⁰ye kadar olan sıcak suya dayanıklıdır. Atık su borusu basınçlı sistemlerde kullanılmaz. Yatayda 3 derece açıyla döşenmesi tavsiye edilir.
Kimyasallara dayanımı nedir?
Düzgün ve pürüzsüz içi yüzeyi ile bakteri üretmez, İnorganik ve organik asitlere ve alkalilere karşı dayanıklıdır.60 C⁰’ye kadar fiziksel özelliklerini korur.
PP ile PVC malzemenin atık suda veya basınçlı sistemlerde farkı nedir?
Her iki malzemede termoplastik malzemedir. Farkları PP malzeme PVC malzemeye göre sertliği daha düşüktür. Sertlik değeri ve elastiklik modülü yüksek olan PVC malzemeden üretilen borular toprak altında PP malzemeye göre daha mukavemetlidirler. Fakat bu avantajının yanında PVC malzeme PP malzemeye göre darbe mukavemeti daha düşük olan bir malzemedir. Ayrıca PP malzemede sıcaklık dayanımı PVC malzemeye göre daha yüksektir. PP malzeme 110 C˚ üzerinde yumuşama sıcaklığına sahipken PVC malzemede yumuşama sıcaklığı 70 C˚ değerlerindedir. Yüksek sıcaklıklarda basınçlı veya basınçsız hatlarda PP malzeme PVC malzemeye göre daha mukavemetlidir. Yanma özelliği açısından PP boruda yanma alevlenme şeklinde olurken PVC boruda yanma is oluşumu şeklinde olur.